(122307 ürün mevcut)
Evde hava filtresi, evde dolaşan havayı temizlemek için kullanılan bir cihazdır. Hava temizleme cihazları, klima ve HVAC sistemleri gibi çeşitli aletlerde bulunur. Bu cihazlar farklı amaçlara hizmet ettiğinden ve çeşitli hedef pazarları olduğundan, farklı türde hava filtreleri kullanmaktadırlar. İşte evlerde yaygın olarak kullanılan bazı hava filtreleri türleri:
Boyut
Evdeki hava filtreleri farklı boyutlarda gelir. Ölçümler inç cinsindendir. Hava filtrenin boyutu, klima veya ocak kanaldan aynı olmalıdır. Yaygın boyutlar 16x20 inç, 20x20 inç ve 24x12 inçtir. Bir ev için özel boyutlu bir filtre yapılabilir.
Malzeme
Fiberglas, hava filtreleri yapmak için yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Fiberglas filtreler uygun fiyatlıdır. Tek kullanımlık filtreler olarak kullanılırlar. Katmanlı filtreler pamuk veya polyester kullanılarak yapılır. Katmanlar, filtrenin yüzey alanını artırır. Daha fazla parçacık filtrede yakalanabilir. HEPA filtreleri, çok ince bir ağ kullanılarak yapılmıştır. Ağ, çok küçük parçacıkları yakalar. Parçacıklar, ağın liflerinden geçemez.
Verimlilik
Bir hava filtreinin verimliliği, parçacıkları ne kadar iyi yakalayabildiğini gösterir. Minimum Verimlilik Raporlama Değeri (MERV), bir filtrenin verimliliğini ölçer. Değerleme ölçeği 1 ile 16 arasındadır. Daha yüksek MERV değerleri, filtrenin daha fazla parçacığı yakalayabileceği anlamına gelir. Evler için hava filtrelerinin MERV değeri 6 ile 12 arasındadır. Yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtrelerinin MERV değeri 17 veya daha yüksektir. HEPA filtreleri, 0.3 mikrometre boyutundaki parçacıkların %99.97'sini filtreleyebilir.
Akış direnci
Akış direnci, klima veya ocak filtreden hava üflerken ne kadar zor çalışması gerektiğini ölçer. Filtre, hava akışına çok fazla direnç göstermemelidir. Bu, klima veya ocakla fazla çalışmasına neden olacak ve daha fazla enerji tüketecektir. Hava filtresi için basınç düşüşü, 0.1 ile 0.5 inç su kolonu arasındadır.
Çerçeve malzemesi
Çerçeve, hava filtrenin dış kısmıdır. Çerçeve, filtre malzemesinin yerinde kalmasını sağlar. Filtre çerçevesi için dayanıklı bir malzeme kullanılır. Yaygın olarak kullanılan malzemeler karton, plastik ve metal olarak sıralanabilir.
Hava filtresi kirli olduğunda, klima veya ocak performansı etkilenir. Daha fazla çalışacak, bu da daha fazla enerji kullanmak anlamına gelir. Havalandırmadan çıkan hava, öncekiler kadar temiz olmayacaktır. Bu nedenle, evde hava filtrelerini bakımını yapmak önemlidir.
Hava filtreleri, kirli olup olmadıklarını kontrol etmek için her ay kontrol edilmelidir. Hava filtrelerinin değiştirilmesi önerilen süre, ayda bir kezdir. Ancak, filtreler hâlâ temizse iki ayda bir de değiştirilebilir. Filtre, elektrikli süpürge kullanılarak temizlenebilir. Tek kullanımlık filtrelerde, eski filtreyi çıkardıktan sonra bir yeni filtre alındığından emin olun.
Hava filtre çerçeveleri, farklı malzemelerden come. Bunlar karton, plastik ve metal içerir. Tek kullanımlık bir hava filtresi, fiberglas kullanılarak yapılır. Filtreler uygun fiyatlıdır ve evlerde kullanım için mükemmeldir. HEPA filtreleri de evler için uygundur. Çok küçük parçacıkları yakalar ve havalandırmadan çıkan havanın temiz olmasını sağlar. Kullanılacak hava filtresi, bütçeye ve istenen temizlik seviyesine bağlıdır.
Pek çok seçenek mevcut olduğundan, evler için doğru hava filtrelerini seçmek zor olabilir. Seçim sürecini kolaylaştıracak bazı ipuçları:
Hava filtrelerini değiştirmek, herkesin yapabileceği basit ve kolay bir işlemdir. Evlerde hava filtrelerini nasıl değiştireceğinize dair bazı ipuçları:
1. Doğru Hava Filtreyi Seçin
Yeni hava filtresinin değiştirilmesi gerekenle aynı boyutta olduğundan ve HVAC sistemine uygun olduğundan emin olun.
2. HVAC Sistemini Kapatın
Filtreyi değiştirdiğiniz sırada havanın üflenmesini önlemek için HVAC sistemini kapatın.
3. Hava Filtreyi Bulun
Evin içinde hava filtresini bulun, genellikle geri akış hava kanalı veya HVAC sisteminin yakınında monte edilmiştir.
4. Eski Hava Filtresini Çıkarın
Eski hava filtresini dikkatlice çıkarın. Filtrenin üzerindeki kirle temas etmeyin, çünkü bu toz ve kirleticiler içerebilir.
5. Filtre Konteynırını Temizleyin
Hava filtre konteynırını temizlemek için nemli bir bez kullanın ve birikmiş toz veya kiri kaldırın.
6. Yeni Hava Filtresini Takın
Yeni hava filtrisini konteynıra yerleştirin. Filtrenin hava akışı yönünün sistemdeki hava akışı ile eşleştiğinden emin olun. Filtrenin okunu, havanın aktığı yöne göstermelidir.
7. Eski Hava Filtresini Atın
Eski hava filtresini yerel atık düzenlemelerine uygun olarak atın.
8. HVAC Sistemini Açın
Hava filtresini değiştirdikten sonra HVAC sistemini açın. Sisteminin düzgün çalıştığını kontrol edin.
9. Düzenli Değişiklikler İçin Program Yapın
Hava filtresini düzenli olarak değiştirmek için hatırlatıcı kurun. Filtre türüne ve sistemin çalışma koşullarına bağlı olarak, bu aralık bir ile üç ay arasında değişebilir.
S: Evde hava filtresinin görevi nedir?
C: Evde hava filtresinin görevi, içinden geçen havadan havadaki parçacıkları çıkarmaktır ve böylece temiz ve taze hava sağlamaktır.
S: Hava filtresi ev için iyi midir?
C: Evet, hava filtresi ev için iyidir çünkü istenmeyen hava parçacıklarını havadan temizlemeye yardımcı olur ve bu da evin hava kalitesini artırır. Ayrıca, toz ve artıkların HVAC sisteminin bileşenlerini tıkanmasını önleyerek düzgün ve verimli çalışmasına yardımcı olur.
S: Hava filtresi ne sıklıkla değiştirilmelidir?
C: Hava filtresi, hava filtresinin türü, kullanım seviyesi ve çevresel koşullar gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak her 1-3 ayda bir değiştirilmelidir. Yüksek toz ve kir olan alanlarda kullanılan hava filtreleri hızla tıkanmaktadır ve bu nedenle sık sık değiştirilmesi gerekir.