(30 ürün mevcut)
Duruma göre gerçekleştirilebilecek farklı sezaryen operasyonu türleri bulunmaktadır. İşte ana türler:
Seçimli Sezaryen
Bu tür, önceden planlanır. Doktorlar ve anne bunun gerçekleşeceğini bilir. Tarih seçilir. Bebek güvenli bir şekilde çıkarılır. Seçimli sezaryen nedenleri:
Tıbbi sorunlar - Eğer annenin vajinal doğumu riskli hale getiren sağlık problemleri varsa. Yüksek tansiyon veya diyabet gibi sorunlar. Bunlar doğumda tehlikelere yol açabilir.
Bebeğin pozisyonu - Eğer bebek rahimde yandan veya popo ile yatıyorsa. Buna makat pozisyonu denir. Bu, bebeğin doğum kanalından geçerken zarar görebileceği anlamına gelir.
Çoklu gebelik - İkiz veya daha fazla bebek söz konusuysa, sezaryen vajinal doğumdan daha güvenli olabilir. Eğer ikiz veya üçüz varsa, ilk bebeğin düzgün bir şekilde doğma ihtimali daha yüksektir.
Pelvis şekli - Eğer annenin pelvis alanı çok dar ise, vajinal doğum işe yaramayabilir. Sezaryen, bebeğin tıkanmadan doğmasını sağlar.
Daha önceki sezaryenler - Eğer annenin daha önce sezaryenleri olduysa, bu sefer vajinal doğum denemek yerine başka bir sezaryen daha güvenlidir.
Acil Sezaryen
Bu tür, doğum sırasında ciddi sorunlar ortaya çıktığında ani olarak gerçekleşir. Doktorlar cerrahiyi gerçekleştirmek için hızla hareket eder. Gereken aciliyetle yapılır. Anne ve bebek cerrahiye alınmadan önce durum değerlendirilir. Bazen bebeğin hemen çıkması gerekebilir. Diğer zamanlarda, annenin güvenliği öncelikli olmalıdır.
Acil sezaryen gerektirebilecek yaygın nedenler şunlardır:
Bebeğin kalp atışları düşer - Eğer bebeğin kalp atış hızı çok yavaşlayıp durursa, yeterince oksijen alamıyor olabilir. Bu onları tehlikeye sokar.
Doğum çok uzun sürerse - Doğum saatlerce devam edip bebek çıkmazsa, bu bebeğe zorlayıcı bir etki yapar. Daha hızlı doğmaları gerekebilir.
Vajinal doğum sorunları - Eğer bebek doğum kanalında sıkışırsa veya anne şiddetli kanama geçirirse, hayatı tehdit eden sorunların önlenmesi için sezaryen gerekli olur.
Pek çok sezaryen, doğum başlamadan önce planlanmış cerrahiler olarak gerçekleştirilir. Buna programlı veya seçmeli sezaryen denir. Bazı durumlarda, doğum sırasında sezaryen gerekli olabilir. Buna plansız veya acil sezaryen denir.
Planlı veya programlı sezaryenin özellikleri:
Plansız veya acil sezaryenin özellikleri:
Bir doktorun sezaryen yapabileceği farklı senaryolar vardır. Bazıları planlı, bazıları ise plansızdır. İşte bazı yaygın senaryolar:
Planlı veya Seçmeli Sezaryen
Bu, sağlık hizmeti sağlayıcısının bebeğin en iyi şekilde dünyaya gelmesini sağlamak için sezaryen olacağına karar verdiği durumdur. Aşağıdaki nedenlerden biri için olabilir:
- Bebek makat pozisyonundadır.
- Annenin diyabet veya yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları vardır.
- Annenin daha önce sezaryen veya diğer rahim cerrahileri olmuştur.
- Birden fazla bebek vardır ve vajinal doğum için uygun pozisyonda değillerdir.
- Plasenta servisi kaplıyor (plasenta previa).
- Annenin doğum sırasında zorlu doğum geçmişi veya bebeğe bağlı yaralanmalar olmuştur.
Acil Sezaryen
Bazen, ani bir şekilde bir sezaryen gereklidir ve buna acil sezaryen denir. Bu, doğum sırasında anne veya bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek sorunların ortaya çıktığında gerçekleşir. Örneğin:
- Bebeğin kalp atışları tehlikeli derecede düşer.
- Göbek kordonu bebeğin başına sıkışır veya baskı yapar (kordon sıkışması).
- Anne vajinadan ağır kanamaya başlar.
- Rahim yırtılır veya açılır (rahim rüptürü).
- Bebeğin doğum kanalından yeterince hızlı çıkmaması.
Doğum Öncesi Sezaryen
Bazen, doğum başlamadan önce sezaryen yapılır. Buna doğum öncesi sezaryen denir. Bunun nedeni şu durumlar olabilir:
- Annenin doğum sırasında bebeğin ölmesi geçmişi vardır.
- Annenin aktif genital herpes veya vajinal doğum sırasında bebeğe geçebilecek diğer enfeksiyonları vardır.
- Annenin pelvisinde bebeğin geçişi için çok küçük olacak sorunlar vardır.
- Annenin, doğum sırasında nefes almasını zorlaştıracak kalp veya akciğer problemleri vardır.
Kadınlar farklı nedenlerle sezaryen ameliyatı geçirmektedir. Bu nedenle, doktorların her hastayı dikkatlice değerlendirmesi ve tıbbi geçmişlerini kontrol etmesi önemlidir. Sezaryen doğum yöntemi seçerken dikkate alınması gereken bazı faktörler şunlardır:
Doğumun İlerlemesi:
Eğer doğum başlatılmış ve ilerleme kaydedilmişse, kadının ne kadar ilerlediği belirlemek için servikal muayeneler yapılmalıdır. Herhangi bir komplikasyon durumunda, örneğin fetal sıkıntı veya rahim yırtılması gibi, acil sezaryen doğumu yapılmalıdır. Ancak, eğer bir kadın doğum sancısı yaşıyorsa ve bu ilerlemiyorsa, o zaman nasıl ilerlediğini görebilmek için indüksiyon yapılmalıdır. Eğer indüksiyon başarılı olursa, vajinal doğumun sonuçlanması beklenir. Ancak eğer başarısız olursa, bir cerrahın müdahale etmesi gerekebilir.
Önceki Doğumlar:
Daha önce doğum yapmış kadınların doğum kanallarında yara izleri olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu tür kadınlar, ameliyat sonrası doğum denemesine girerlerse uterus yırtılması riski daha yüksek olabilir. Çünkü önceki ameliyatın yarası zayıf olabilir. Bu nedenle, bu tür kadınlar için en iyi seçenek başka bir sezaryen operasyonu yapılmasıdır.
Bebeğin Pozisyonu:
Normalde, bebekler doğacakları zaman baş aşağı pozisyonda doğum kanalına bakacak şekilde olmalıdır. Ancak, bazı bebekler yanlış pozisyonda olabilir. Bu tür çocuklar, döndürülüp döndürülemeyeceğini kontrol edilmelidir. Eğer döndürülemiyorlarsa, doktorlar sezaryen önerisi yapmalıdır.
Sağlık Problemleri:
Yüksek tansiyon veya diyabet gibi durumu olan kadınlar, doktorlarıyla en iyi doğum yöntemini görmek için görüşmelidir. Eğer bu tür kadınlar doğum tarihindeyse, doktorlar bir sezaryen planlayabilir. Ayrıca, eğer kadın ikiz veya daha fazla bebek bekliyorsa, doktorlar sağlıklarını yakından takip etmeli ve güvenli bir şekilde doğurmanın en iyi yolunu belirlemelidir.
Bebeğin Boyutu:
Eğer bir kadının doğum kanalı küçükse, doğum sırasında bebeğin sıkışma riski vardır. Böyle durumlarda, doktorlar bebeğin sezaryenle doğurulmasını önereceklerdir. Ayrıca, bebek çok büyükse, doktor kadının vücudunu muayene eder ve en iyi doğum yöntemini belirler.
S1: Sezaryenin anne ve bebek için riskleri nelerdir?
A1: Anneler için riskler arasında enfeksiyonlar, kan pıhtıları ve iç organ yaralanmaları bulunmaktadır. Bebekler için riskler ise solunum problemleri ve insizyon yerinden kesiklerdir. Ancak, bu riskler görece düşüktür.
S2: Sezaryenden sonra bir kadın doğal doğum yapabilir mi?
A2: Evet, birçok kadın daha önceki sezaryeni tıbbi bir durumdan kaynaklanmıyorsa vajinal doğum (VBAC) yapabilir. Ancak, sağlık hizmeti sağlayıcısıyla bu durumu tartışmak önemlidir.
S3: Sezaryenden nasıl iyileşilir?
A3: İyileşme süresi değişkenlik gösterebilir, ancak çoğu kadın 6 ila 8 hafta içerisinde kendilerini önemli ölçüde daha iyi hisseder. Ancak, tam içsel iyileşme daha uzun zaman alabilir.
S4: Gelecek hamilelikler için sezaryen planlanabilir mi?
A4: Evet, ilk doğum sezaryenle gerçekleştiyse, gelecek hamilelikler için sezaryen planlamak mümkündür. Ancak, her zaman gerekli değildir.