(117882 ürün mevcut)
Elektrikli araç hibritleri, çalışmak için elektrik motoru ve benzinli içten yanmalı motorun (ICE) bir kombinasyonunu kullanır. Hibrit elektrikli araç (HEV), elektrik motorunu beslemek ve içten yanmalı motorun verimliliğini artırmak için bir batarya kullanır. Elektrik motorunu kullanarak, içten yanmalı motor yakıt tasarrufu yapabilir, daha iyi kilometre performansı elde edebilir ve emisyonları azaltabilir. Bazı hibritler, diğerlerine göre daha büyük bataryalara sahip olup, daha iyi tamamen elektrikli menziller elde edebilirler.
Birçok hibrit elektrikli araç türü bulunmaktadır. Her tür, işlevselliğini ve performansını tanımlayan eşsiz bir tasarıma sahiptir. İşte bazı yaygın elektrikli araç hibrit türleri.
Tam Hibritler
Tam hibritler, konvansiyonel hibritler ya da standart hibritler olarak da bilinir ve en yaygın hibrit araç türleridir. Benzinli bir içten yanmalı motor ve bir elektrik motoru içerirler. Hem motor hem de elektrik motoru araca güç sağlar. Elektrik motoru, genellikle tam hibrit araçlarda hafif hibrit araçlara göre daha büyüktür. Sonuç olarak, tam hibritler düşük hızlarda elektrik motoruna güvenebilir, bu da yakıt verimliliğini artırır.
Hafif Hibritler
Hafif hibrit araçlar, küçük bir elektrik motoru ve küçük bir batarya kullanır. Hafif hibrit bir araçta elektrik motoru, aracı kendi başına çalıştıramaz. Bunun yerine, ivmelenme sırasında içten yanmalı motora ek güç sağlayarak ve aracın bataryasını şarj ederek ona yardımcı olur. Hafif hibrit araçların başlıca dezavantajı, elektrik motorunun bağımsız olarak aracı çalıştıramaması nedeniyle rejeneratif frenlemenin tam potansiyelini kullanamamalarıdır. Sonuç olarak, hafif hibrit araçlar, konvansiyonel araçlara göre biraz daha iyi yakıt verimliliğine sahipken, tam hibrit araçlarda görülen dikkat çekici kilometre performansını elde edemezler.
Fişli Hibrit Elektrikli Araçlar (PHEV)
Fişli hibrit elektrikli araçlar (PHEV), standart hibrit araçlara göre daha büyük bataryalara sahip hibrit araçlardır. Daha büyük bataryalar, PHEV'lerin daha uzun tamamen elektrikli menzil elde etmelerini sağlar. Genellikle, tam şarjlı bir fişli hibrit 30 ila 50 mil arasında tamamen elektrikli bir menzil kapsar. Fişli hibrit araçlar, hem elektrik gücü hem de benzin gücünü kullanır. Sürücü, aracın bataryasını şarj etmek için bir şarj istasyonu veya standart bir priz kullanabilir. Daha büyük batarya sayesinde, PHEV'ler daha düşük hızlarda daha fazla elektrik gücü kullanabilir ve genel yakıt verimliliğini artırabilir. Bazı yeni PHEV'ler, 100 MPGe (galon benzin eşdeğeri mil) veya daha fazla performans sergileyebilir.
Menziil Uzatıcı Elektrikli Araçlar
Menziil uzatıcı elektrikli araçlar (REEV), fişli hibrit elektrikli araçlara benzer. Daha uzun tamamen elektrikli menzil destekleyen daha büyük bataryalara sahiptir. Ancak, menziil uzatıcı elektrikli araçlardaki içten yanmalı motor, tekerleklere doğrudan güç vermez. Bunun yerine, içten yanmalı motor bataryayı şarj etmek ve elektrik motoruna ek enerji sağlamak için bir jeneratör görevi görür. Sonuç olarak, REEV'ler PHEV'lere göre daha uzun tamamen elektrikli menzil kat edebilir. Çoğu menziil uzatıcı elektrikli araç, tek bir şarjla 200 milin üzerinde mesafe alabilir. İçten yanmalı motor tekerleklere doğrudan güç vermediğinden, REEV'ler geleneksel hibrit araçlara kıyasla daha akıcı ve sessiz bir sürüş sağlar.
Hibrit elektrikli araçların özellikleri şunları içerir:
Elektrik Motoru
Elektrik motoru, araç düşük hızlarda çalışırken gücü sağlamakla sorumludur. Ayrıca, rejenerasyon yoluyla bataryayı şarj etmek için de kullanılır. Motorlar, 30 ile 100 beygir gücü arasında farklı boyutlarda gelir.
Batarya
Hibrit elektrikli araçlardaki batarya, konvansiyonel araçlardaki bataryalardan daha büyüktür. Batarya, aracın kısa mesafelerde yalnızca elektrik gücüyle çalışmasını sağlar. Hibrit elektrikli araçlardaki bataryaların kapasitesi 1 ila 20 kWh arasında değişmektedir.
Yakıt Deposu
Hibrit elektrikli araçlardaki yakıt deposu, konvansiyonel araçlardakiyle benzerlik gösterir. İçten yanmalı motoru besleyen yakıtı tutar. Yakıt deposu, aracın uzun mesafeler kat etmesine olanak tanır. Sürücüler, aracı kısa bir süre içinde doldurabilirler. Hibrit elektrikli araçların yakıt depoları, 30 ila 50 litre yakıt tutar.
İçten Yanmalı Motor
Hibrit elektrikli araçlardaki içten yanmalı motor, konvansiyonel araçlardaki gibi değildir, daha küçüktür. Motor, aracı besler ve bataryayı şarj etmek için güç üretmekten sorumludur. Motor boyutu 1.5 ila 4.5 litre arasında değişir.
Hibrit araçların bakımı şunları içerir:
Elektrikli hibrit bir araç seçmek, mevcut birçok seçenek nedeniyle zor olabilir. Elektrikli hibrit bir araç seçerken dikkate alınacak bazı faktörler şunlardır:
Hibrit araç parçalarını değiştirmek sıkıcı ve tehlikeli olabilir, özellikle de bunu kendiniz yapmaya çalışıyorsanız. Ancak, bazı parçalar kolayca değiştirilebilir. Aşağıda değiştirilmesi kolay olan bazı parçalar ve nasıl değiştirileceği açıklanmıştır.
Diğer kolay değiştirme parçaları arasında kabin hava filtreleri, motor hava filtreleri ve sigortalar yer alır.
S1: Hibrit araçların bakımı farklı mı?
C1: Genel olarak, hibrit araçların bakımı pek farklı değildir. Bakım takvimine uyulur ve normal aşınma ve yıpranma parçaları olan lastikler, frenler ve motor parçaları değiştirilir. Ancak, hibrit araçların yüksek voltajlı bataryaları ile çalışırken ekstra dikkatli olunmalıdır.
S2: Hibritler çekebilir mi?
C2: Çoğu hibrit çekebilir, ancak çekme kapasitesi genellikle konvansiyonel araçlardan daha düşüktür. Bunun nedeni, hibritin tasarımının batarya için hafif olmaya odaklanmasıdır.
S3: Hibrit araçların özel yakıta ihtiyacı var mı?
C3: Hayır, çoğu hibrit araç, hibrit olmayan araçlarla aynı benzin kullanır. Bazı yeni modeller E10 kullanır, bu da %10 etanol ve %90 benzin karışımıdır.