(5725 ürün mevcut)
Tasarım ve inşaat türüne göre:
Kapalı motosikletlerin birinci türü tamamen kapalı olan motosiklettir, bu motosiklet tam olarak bir gövde kabuğu ile çevrilidir. İkinci tür kısmen kapalı motosiklettir; bu türde motosikletin tekerlekleri veya motoru gibi bazı kısımlar kaplanmıştır. Son tür ise kabin motosikletidir; bu motosiklet, sürücü için tamamen dış ortamdan kapalı bir küçük kabine sahiptir.
Büyüklük ve oturma kapasitesine göre:
Birinci tür kapalı motosiklet, sadece sürücü için tasarlanmış solo kapalı motosiklettir. İkinci tür, bir sürücü ve bir yolcu için tasarlanmış tandem kapalı motosiklettir. Son tür ise birden fazla kişiyi, örneğin sürücü, bir yolcu ve ek oturma alanı olan diğer bir yolcuyu barındırabilen çok kişilik kapalı motosiklettir.
Hava koruma düzeyine göre:
Birinci tür kapalı motosiklet, sürücüye hava koşullarından tam koruma sağlayan tamamen kapalı motosiklettir. İkinci tür, sürücüyü rüzgar ve hafif yağmur gibi bazı hava unsurlarından koruyan kısmen kapalı motosiklettir. Son tür ise sadece sınırlı hava koruması sunan bir rüzgar camı gibi temel özelliklere sahip minimal kapalı motosiklettir.
Kapalı motosikletlerin teknik özellikleri değişiklik gösterebilir, ancak bazı genel unsurlar aşağıdaki gibidir.
Motor
Elektrikli bir motosiklet satın alırken motorun detayları dikkate alınmalıdır. Farklı kapalı motosiklet türleri için motor boyutu ve gücü farklılık göstermektedir. Ayrıca, motor detayları motosikletten nasıl performans alınacağını etkileyen önemli bir rol oynamaktadır. Motor gücü, motosikletin hızını ve ivmesini etkiler. Daha büyük motorlara sahip kapalı motosikletler daha fazla güç sunar.
Şanzıman
Çoğu kapalı motosiklette manuel şanzıman bulunmaktadır. Şanzımanın detayları değişiklik gösterebilir. Kapalı motosikletin şanzımanında farklı sayıda vites bulunmaktadır. Şanzıman, motorun gücünü motosikletin tekerleklerine iletmekten sorumludur.
Şasi
Kapalı motosikletler, farklı malzemelerle inşa edilmiş şasilere sahiptir. Şasi inşasında kullanılabilecek bazı malzemeler arasında alüminyum, karbon lif ve çelik bulunmaktadır. Kapalı motosikletin şasisinin inşasında kullanılan malzeme, motosikletin ağırlığını ve dayanaklılığını etkiler.
Lastikler
Kapalı motosikletlerin lastiklerinin boyutu ve türü, farklı yüzeylerdeki tutuş ve performans üzerinde etkilidir. Tipik lastik boyutları 12 ile 20 inç arasında değişir. Yaygın lastik türleri arasında tüm arazi, asfalt ve toprak lastikler ile sokak lastikleri bulunmaktadır.
Süspansiyon
Kapalı motosikletlerin, çeşitli türlerde ve boyutlarda tasarlanmış süspansiyonları bulunmaktadır. Süspansiyon sisteminin türü, motosikletin sürüş kalitesini ve manevra kabiliyetini etkileyen özelliklerden biridir. Kapalı motosikletlerin tipik süspansiyon sistemleri arasında hidrolik frenler, disk frenler ve davul frenler yer almaktadır. Frenlerin ve süspansiyon sisteminin boyutu da değişiklik göstermektedir.
Boyutlar
Kapalı motosikletlerin boyutuna ilişkin teknik özellikler; uzunluk, yükseklik, genişlik ve oturma yüksekliğini içermektedir. Motosikletin boyutu, manevra kabiliyetini ve stabilitesini etkiler. Ayrıca, motosikletin boyutu, nasıl depolanacağı ve taşınacağı üzerinde de etkili bir faktördür.
Ağırlık
Kapalı motosikletlerin ağırlığı da değişiklik gösterebilir. Kapalı motosikletlerin ağırlık aralığı 250-450 lbs arasındadır. Motosikletin ağırlığı, yakıt verimliliğini, performansını ve sürüş kabiliyetini etkiler.
Elektrik Sistemi
Kapalı motosikletlerin elektrik sistemi, farlar, sinyaller, arka lambalar ve kornadan oluşmaktadır. Elektrik sisteminin teknik özellikleri, pilin türü ve gücü, farın watt’ı ve kornanın voltajını içermektedir. Elektrik sistemi bileşenleri, görünürlük ve güvenlik açısından hayati öneme sahiptir.
Kapalı motosikletlerin bakımını yapmak, uzun ömürlü olmalarını sağlamak ve düzgün çalıştıklarından emin olmak için önemlidir. Aşağıda kapalı motosikletler için bakım kılavuzu bulunmaktadır.
1. Düzenli Bakım
Düzenli bakım programına uyulması önemlidir. Düzenli bakım, kapalı motosikletin yağ kontrolü ve değişimi, zincirgerme ayarı, hava filtresi kontrolü ve değişimi gibi bakımların gerçekleştirilmesini içermektedir. Bu işler, motosikletin performansını optimum seviyede tutmak ve aşınmayı minimize etmek için belirli aralıklarla yapılmalıdır. Kapalı motosiklet parçaları dikkatle incelenmeli ve aşınmış parçalar, başka parçalara zarar vermeden değiştirilmelidir.
2. Lastikler
Kapalı motosiklet lastikleri her yolculuktan önce kontrol edilmelidir. Lastik basıncı önerilen seviyeye ayarlanmalıdır. Ayrıca, lastiğin diş ve yan duvarı hasar veya aşınma açısından kontrol edilmelidir. Kapalı motosiklet lastikleri, üreticinin belirlediği kilometreye ulaştığında veya hasar gördüğünde değiştirilmelidir. Kapalı motosiklet lastiklerinin düzenli olarak rotasyon yapılması gerekmektedir.
3. Akü
Kapalı motosikletin aküsü düzenli olarak kontrol edilmelidir. Akü kutupları ve bağlantıları, korozyondan arındırmak için temizlenmelidir. Akünün voltajı ve seviyesi yeterli derecede şarj olduğunu kontrol etmek amacıyla kontrol edilmelidir. Ayrıca, akü her 2 ila 5 yılda veya üreticinin önerdiği süre zarfında değiştirilmelidir.
4. Frenler
Kapalı motosikletin fren balataları periyodik olarak kontrol edilmelidir. Fren balataları ve fren diskleri hasar, aşınma veya çatlaklar açısından kontrol edilmelidir. Eğer fren balataları üreticinin belirlediği kilometreye ulaştıysa veya hasar görmüşse değiştirilmelidir. Ayrıca, kapalı motosikletin fren yağı seviyesinin ve kalitesinin her 1-2 yılda bir kontrol edilmesi gerekmektedir.
5. Debriyaj
Kapalı motosikletin debriyaj kolu serbest hareket alanı kontrol edilmelidir. Serbest hareket alanı, üreticinin önerdiği seviyeye ayarlanmalıdır. Debriyaj kablosu ve debriyaj plakaları periyodik olarak incelenmelidir. Ayrıca, debriyaj plakaları ve debriyaj kablosu üreticinin belirlediği kilometreye ulaştığında veya hasar gördüğünde değiştirilmelidir.
6. Kablolar
Kapalı motosikletin kabloları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Kablolar hasar, aşınma veya yıpranma açısından kontrol edilmelidir. Ayrıca, kablolar üreticinin belirlediği kilometreye ulaştığında veya hasar gördüğünde değiştirilmelidir.
7. Motor
Kapalı motosikletin motor yağı seviyesi ve kalitesi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Motor yağı ve yağ filtresi her 6-8 ayda veya üreticinin önerdiği süre zarfında değiştirilmelidir. Ayrıca, bujiler her 1-2 yılda veya üreticinin önerdiği süre zarfında kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir.
8. Kapsama
Kapalı motosikletin kapsama kısmı periyodik olarak kontrol edilmelidir. Pencere, conta ve şasi gibi kapsama bileşenleri hasar, aşınma veya çatlaklar açısından kontrol edilmelidir. Kapsama bileşenleri hasar gördüğünde veya aşındığında onarılmalı veya değiştirilmelidir.
Herhangi bir kapalı motosiklet temin etmeden önce hedef pazarı tanımak önemlidir. Motosikleti kim satın alacak? Tercihleri nelerdir? Hedef kitlenin gereksinimlerini anlamak için piyasa araştırması yapmak akıllıcadır.
Kapalı motosikletin, müşterilerin ilgisini çekecek özelliklere sahip olması gerekir. Örneğin, yakıt verimliliği yüksek ve düşük emisyonlu olmalıdır. Birçok kişi, işletme maliyetlerinin düşük olması ve çevresel kaygılar nedeniyle elektrikli kapalı motosiklet türlerini tercih etmektedir. Bu nedenle, elektrikli motosikletleri envantere eklemeyi düşünmek iyi bir fikir olacaktır.
Kapalı motosikletin rengi ve tasarımını belirleyin. Nötr renkler ve fazla gösterişli olmayan tasarımlar seçmek tavsiye edilir. Unutmayın, bazı müşteriler motosikleti daha fazla özelleştirmek isteyebilirler.
Tedarikçi tarafından sağlanan garanti ve satış sonrası hizmetlerini kontrol edin. İyi hizmet sunan saygın tedarikçilerle çalışmak önemlidir. Tedarikçi ayrıca, kapalı motosikletlerin nasıl bakım ve onarım yapılacağı konusunda eğitim de sağlamalıdır.
Kendi başınıza motosiklet tamiri ve değiştirme işlemi gerçekleştirmek için atılacak bazı adımlar şunlardır:
Sorunu belirleme
Motosikletin neyin yanlış olduğunu belirleyerek kontrol etmek ve çalışmayan ya da bozuk olan kısımları görmek.
Alet ve malzemeleri toplama
Sorunun çözümünde gereken gerekli alet ve malzemeleri temin etmek, örneğin kapalı motosiklet garajı, kötü hava koşulları için motosiklet örtüsü vb.
Tamir işlemini yapma
Kapalı motosiklet belirlendikten ve gerekli aletler ile malzemeler toplandıktan sonra onarıma başlamak.
Test etme ve doğrulama
Tamir işlemi tamamlandıktan sonra motosikletin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek ve sorunun çözülüp çözülmediğini görmek.
Gerekirse değiştirme
Eğer motosiklet onarılamıyorsa, başka bir motosiklet ile değiştirilmesi gerekecektir.
S1. Kapalı motosiklet nedir?
C1. Kapalı motosiklet, motosiklet yan römorku olarak da bilinen üç tekerlekli bir motorlu araçtır. Bir motosiklet ile yolcular veya yük için ek bir bölmeden oluşur. Yan römork kapsaması, sert veya yumuşak malzemelerden yapılabilir.
S2. Kapalı motosiklet sürmenin faydaları nelerdir?
C2. Kapalı motosikletler, emniyet kemeri ve kaza korumaları sayesinde ekstra güvenlik sunar. Ayrıca, ısıtma ve soğutma sistemlerine sahip oldukları için her hava koşulunda iyidirler.
S3. İşletme alıcıları hangi kriterlere göre ihtiyaçlarına uygun kapalı motosikleti seçerler?
C3. Doğru kapalı motosikleti seçmek için aşağıdakilere dikkat edilmelidir: kullanım amacı (yolcu taşımak veya yük teslim etmek), yolcu sayısı veya yük miktarı, bütçe ve bakım maliyetleri.