(7890 ürün mevcut)
Bir yağmur tankı, bir binanın veya evin çatısından toplanan yağmur suyunu depolamak için tasarlanmıştır. Genellikle yeraltına inşa edilir ve yağmur oluklarına bir iniş borusu ile bağlanır. Depolanan yağmur suyu, sulama, tuvaletleri sifonlama veya diğer içilemeyen kullanım amaçları gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Bir yağmur tankının en büyük avantajı, bir evin nehirler veya göller gibi tatlı su kaynaklarına bağımlılığını azaltabilmesidir.
Yağmur tankları genellikle yerleşimlerine, işlevlerine, gerekli toplama türüne veya tasarım özelliklerine göre sınıflandırılır.
İşte yağmur tanklarının bazı özellikleri ve teknik özellikleri:
Boyutlar
Yağmur tankları, 100 litre, 200 litre ve 500 litre gibi küçük boyutlarda gelir. Ayrıca birkaç bin litre kapasiteli daha büyük boyutlar da vardır. Küçük yağmur tankları, suyun küçük kullanım amaçları için depolanması için mükemmeldir. İnsanlar, büyük bahçeleri sulamak veya bir evin tamamına su sağlamak gibi daha önemli kullanımlar için yağmur suyunu toplamak ve depolamak için büyük tanklar kullanabilir.
Malzemeler
Farklı yağmur tankı türleri vardır.
Bazıları, polietilen gibi güçlü plastikten yapılır. Diğer tanklar, çelik, beton veya fiberglas gibi malzemelerden yapılır. Bu dayanıklı malzemeler, suyun sızmasını önler.
Filtre
Yağmur tankları genellikle, düşen yağmurun depolanmadan önce temizlendiği filtrelere sahiptir. Bu filtreler, yağmur suyundan kir, yaprak ve diğer küçük şeyleri çıkarabilir ve daha temiz hale getirebilir.
Pompa
Bazı tanklar pompalarla birlikte gelir veya pompalar takılabilir. Pompa, depolanan yağmur suyunu insanların ihtiyaç duyduğu yere taşımaya yardımcı olur. Suyu bir bahçeye veya bir evin içine döşenen borulara itebilir.
Yağmur tanklarının bakımı çok zor değildir. Yine de, tankların doğru çalıştığını kontrol etmek ve düzenli olarak temizlemek her zaman önemlidir. İşte yağmur tankları için birkaç bakım ipucu:
Yağmur tankları, toplanan yağmur suyunu faydalı bir şekilde kullanmak için çeşitli senaryolarda ve uygulamalarda kullanılabilir.
Peyzaj sulaması:
Ayrı evler veya kamu parkları, sulama için yağmur tepsi kullanabilir. Bahçelerdeki, avlulardaki ve peyzajlardaki bitkiler tarafından sadece az miktarda geri kazanılmış yağmur suyu gerektiğinden, insan tüketimi için yeterli miktarda su kalmaktadır.
Tuvaletler ve diğer içilemeyen kullanımlar:
Yağmur suyu toplama sistemleri, kentsel alanlar, kamu binaları ve ticari mekanlar için idealdir. Tuvaletler önemli miktarda su kullanır ve yağmur suyu, tuvaletleri sifonlamak ve zeminleri yıkamak, tesisleri sulamak gibi diğer içilemeyen uygulamalar için kullanılabilir.
Ev suyu temini:
Musluk suyunun az veya tuzlu olduğu veya her ikisi de olduğu bölgelerde, yağmur suyu toplama, içme suyu kaynağı olarak hizmet edebilir ve böylece diğer su kaynaklarına bağımlılığı azaltır. Yağmur suyu toplama, kırsal ve uzak bölgelerdeki evler için bağımsız su temin sistemlerine zaten dahil edilmiştir.
Soğuk su depolaması:
Yağmur tankları, meyve, sebze ve diğer bozulabilir malların soğuk depolama için kullanılabilir. Yağmur tanklarıyla merkezi veya merkezi olmayan soğuk depolama tesisleri kurulabilir, bu da tarım sektörüne ve gıda tedarik zincirine fayda sağlar.
Yağmur suyunu verimli bir şekilde yakalamak, depolamak ve kullanmak söz konusu olduğunda, doğru yağmur tankını seçmek çok önemlidir. Bir yağmur tankı seçerken bazı önemli faktörler şunlardır:
S1: Yağmur suyunun tanka iyi bir şekilde akmasını sağlamak için iniş borusu ne kadar uzun olmalıdır?
C1: İdeal olarak, iniş borusunun uzunluğu, sıçramasını önlemek ve akışın kontrol altında olması için yağmur tankına ulaşacak kadar uzun, yaklaşık 50.8 cm (20 inç) olmalıdır.
S2: Yağmur tankında sivrisineklerin üremesini nasıl önleyebiliriz?
C2: Tankın, sivrisineklerin içeri girmesini önlemek için ince bir ağ veya kapakla kapatıldığından emin olarak sivrisineklerin üremesini önleyebilirsiniz.
S3: Yağmur tankları ne sıklıkla kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalıdır?
C3: Tanklar, hasar veya kalıntı belirtileri açısından düzenli olarak aylık olarak kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalı, temizlenmeli ve kontaminasyonunu önlemek için bir yıl içinde kullanılmalıdır.
S4: Yağmur suyu, bir yağmur tankında topladıktan sonra içme suyu olarak kullanılabilir mi?
C4: Evet, tankta iyi bir filtreleme sistemi varsa ve düzgün bakımı yapılırsa, yağmur suyu içme suyu olarak kullanılabilir. Tüketmeden önce test ettirmek tavsiye edilir.
S5: Tipik bir yağmur suyu toplama tankının kullanım ömrü nedir?
C5: Bir yağmur tankının kullanım ömrü, kullanılan malzemeye göre değişir. Plastik tanklar 10-20 yıl, beton tanklar 20-50 yıl ve fiberglas tanklar 20 yıl veya daha fazla dayanır.