(9 ürün mevcut)
Tek etkili salınımlı kompresör, bir gazın basıncını artırmak için pistonlu bir mekanizma kullanan bir gaz sıkıştırma cihazıdır. İki ana türde mevcuttur.
Dikey Tek Etkili Salınımlı Kompresörler
Dikey tek etkili salınımlı hava kompresörlerinde silindirler dikey olarak konumlandırılmıştır. Bununla birlikte, bazı modeller birden fazla silindirle birlikte gelir. Çok noktalı konfigürasyon, sürekli ve istikrarlı bir hava akışı oluşturmak için gereklidir. Tipik olarak, piston yukarı ve aşağı hareket eder, bu da silindir içindeki boşluğun hacminde artışa yol açar ve sonuç olarak havanın soluma işlemini tetikler. Hava daha sonra piston aşağı doğru hareket ettiğinde boşluğun hacmi azaldığında sıkıştırılır. Dikey tek etkili salınımlı hava kompresörleri, pnömatik aletlere güç sağlamak, lastikleri şişirmek vb. gibi farklı uygulamalarda kullanılabilir. Küçük modeller genellikle ev garajları için kullanılırken, daha büyük ticari modeller fabrikalarda kullanılır.
Yatay Tek Etkili Salınımlı Kompresörler
Adından da anlaşılacağı gibi, yatay tek etkili salınımlı hava kompresörlerinde silindir yatay olarak yerleştirilmiştir. Dikey muadilinde olduğu gibi, bazı modeller çok noktalı konfigürasyonda birden fazla silindirle birlikte gelir. Bu tasarım, tipik bir motorda bulunan pistonun salınımlı hareketinin işlevine benzer. Yatay tek etkili salınımlı hava kompresör silindirlerinin arkasındaki ilke, gaz veya havanın sıkıştırılabilmesi için alanı azaltmaktır. Gaz silindire hapsolduktan sonra, basınç pistonun hareketiyle artırılır. Yatay tek etkili salınımlı hava kompresörleri, soğutma ve klima sistemlerinde kullanım için idealdir. Ayrıca depo tanklarına gaz doldurmak için de uygundurlar.
Tek etkili pistonlu kompresörün bazı özellikleri şunlardır.
Tek etkili kompresörlerin bakımı aşağıdaki gibidir. Salınımlı tek hava kompresörü, çalışma süresini ve ömrünü en üst düzeye çıkarmak için rutin bakım gerektirir. Program, kullanım, çevresel faktörler, sıcaklık, uygulama ve hava talebi tarafından belirlenebilir.
Tek etkili salınımlı kompresörler, çeşitli uygulamalar ve amaçlar için endüstrilerde kullanılır. Kullanımlardan bazıları şunlardır:
Satın almak için tek pistonlu kompresöre karar verirken, kompresörün uygulaması, kapasitesi, verimliliği, gürültü seviyesi, boyutu ve basıncı gibi faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir.
İlk olarak, kompresörün amaçlanan kullanımını belirleyin. Sıkıştırılacak gaz türünü ve kompresörün kullanılacağı ortamı göz önünde bulundurun. Örneğin, tıbbi hava kompresörlerinin, hastalara güvenli bir şekilde hava sağlayabilmelerini sağlamak için yönetim organları tarafından belirlenen belirli standartları karşılayacak şekilde uyarlanması gerekir.
İkinci olarak, gereken hava miktarını (hacim akışı) ve kompresörün ne sıklıkla kullanılacağını belirleyin. Küçük hacimli, düşük basınçlı bir kompresör, spor topları şişirmenin ara sıra kullanımı için yeterli olabilirken, endüstriyel uygulamalarda sürekli kullanım için yüksek hacimli, yüksek basınçlı bir kompresör gereklidir. Kapasitenin altında kalmak, makinenin aşırı ısınmasına, sık bakıma ve erken arızaya yol açabilir.
Ardından, enerji verimliliği olan bir model seçin. Tek kademeli salınımlı kompresörlerin, çalıştırmak için daha az enerji gerektirdiği için çok kademeli kompresörlerden daha enerji verimli olduğuna inanılmaktadır. Ancak, verimlilik seviyeleri modelden modele büyük ölçüde farklılık gösterebilir. Modellerin enerji tüketimini ve KWh kullanımını kontrol edin.
Bu tür kompresörler, içeride gerçekleşen işlemler nedeniyle gürültülü olma eğilimindedir, bu nedenle kullanıcının sessiz çalışma ihtiyacı da dikkate alınması gereken bir faktördür. 60 dB ses derecesine sahip tek kademeli bir kompresör, küçük atölyelerde kullanım için uygundur. Ancak, 86 dB ses derecesine sahip olanı, makinelerin yüksek iş yüklerine sahip olması beklenen endüstriyel kullanım için idealdir.
Ayrıca, kompresörün boyutunu, amaçlanan alana kolayca sığabileceğini ve gerekirse kolayca taşınabileceğini bilmek için göz önünde bulundurun. Makinenin boyutunu ve ağırlığını bilmek, kullanılacağı ortama uygun olacağından emin olmak için önemlidir.
Son olarak, amaçlanan kullanımın belirli bir basınç seviyesinin elde edilmesini gerektireceği için basınç çıkışı göz önünde bulundurulmalıdır.
S1: Tek etkili kompresörün avantajları nelerdir?
C1: Tek etkili salınımlı hava kompresörlerinin, çift etkili muadillerine kıyasla daha küçük boyutlar, daha sessiz çalışma, daha düşük fiyatlar, daha düşük bakım maliyetleri ve daha kolay onarımlar gibi birkaç avantajı vardır. Daha kompakt oldukları için tek etkili kompresörler, alan kısıtlı uygulamalar için daha iyi seçeneklerdir. Piston tasarımları, makinelerin düşük gürültü seviyelerinde çalışmasını sağlar. Makineler, küçük işletmeler ve girişimler için uygun maliyetli bir seçenek sunar. Tek kompresörlerin kullanıcı dostu yapısı, profesyonel olmayan kişilerin temel bakım ve kompresör onarımları gerçekleştirmelerini sağlar.
S2: Tek etkili kompresör nasıl çalışır?
C2: Tek etkili kompresör, bir hava sütununu aşağı doğru daha küçük bir alana hareket ettirerek çalışır. Alanın daralması havanın basıncını artırır, böylece hava sıkışması oluşur. Silindirdeki pistonun yukarı hareketi, hazneyi doldurmak için çevre havasını çeker. Aşağı doğru hareket, haznenin boyutunu küçültür ve havanın basıncını artırarak deşarj valfinden sıkıştırılmış hava salınır.
S3: Hava kompresörlerinin dört ana türü nelerdir?
C3: Hava kompresörlerinin dört ana türü şunlardır: salınımlı, döner vidalı, döner kanatlı ve sarmal kompresörler. Üreticiler çoğunlukla atmosferdeki sıkıştırılmış havayı oluşturmak için döner ve salınımlı hareketleri kullanırlar. Tek etkili kompresörler, salınımlı gruba aittir.
S4: Hava kompresörlerini sınıflandırmanın üç ana yolu nelerdir?
C4: Hava kompresörlerini sınıflandırmanın üç ana yolu, debileri, basınçları ve sıcaklıklarına göredir. Düşük basınçlı kompresörler maksimum 2 barg basınçta çalışır ve pnömatik aletler ve sprey boya gibi uygulamalar için uygundur. Yüksek basınçlı kompresörler 2 barg'dan fazla yüksek basınçlarda çalışır ve madencilik endüstrisi, hidro patlatma ve rafinerilerin üretimi için idealdir. Orta aralık basınçta çalışan makineler, düşük ve yüksek basınç arasında yer alır ve soğutma sistemleri, klima ve petrokimya tesisleri gibi uygulamalarda kullanılır.