(1603 ürün mevcut)
Vida tipi vakum pompaları, helezon dişli bir çift birbirine geçen vidanın yardımıyla çalışır. Aslında, bunlar pozitif deplasmanlı pompalardır. Rotorları zıt yönlerde döner ve gazı ve havayı da zıt yönlerde, aşağıya doğru ve pompanın dışına doğru iterler. Bu ayrıca, boşaltılması gereken alan veya hazneden gaz ve/veya havayı çeken bir vakum oluşturur.
İki vidalı pompalar hem tamamen kapalı hem de özel ses yalıtımlı muhafazalarla mevcuttur. İlki yüksek kaynama noktalı çözücüler için daha uygundur, ikincisi ise etanol gibi düşük kaynama noktalı çözücüler içindir ve 85 desibelden düşük ses seviyelerine sahip olmalıdır.
VSD makinelerinin türlerinden biri olarak kabul edilen kuru kanatlı pompalar, kanatların hareketini etkileyen eksantrik bir rotora dayanır. Çalışma, geleneksel döner kanatlı pompalara çok benzer. Ancak kuru kanatlı pompalar, gövde veya yağlama amacıyla yağ kullanmamaları bakımından farklıdır.
Hava akışı veya hava kapasitesi: Pompanın ulaşabileceği belirli bir vakum seviyesinde son hava akışını ifade eder. Testlerin yapıldığı ortamın basıncını düşürmek, son pompa aşağı hava akışını artıracaktır. Giriş Basıncı: Pompanın girişindeki basıncı (vakumu) ifade eder. Daha yüksek vakum seviyeleri, son pompa aşağı hava akışını düşürür.
Santrifüj VSD'ler, yüksek hızda dönen bir tekerleğe monte edilmiş kanat profilli bıçaklar kullanarak çalışır. Tekerlek dönerken, havayı muhafazanın dış kısmına doğru iten bir santrifüj kuvveti oluşturur, böylece pompanın dışına atar. Bu işlem, muhafazanın merkezinde boşluk veya vakum oluşturur. Havanın olmaması, geri kalan havanın çekildiği yüksek basınçlı bir bölgenin oluşmasına yol açar. Durgunluk bölgesi olarak da bilinir.
Santrifüj pompalar, çeşitli nedenlerle birçok pompa türüne tercih edilir. Daha yüksek nem hacimlerini ve hava akışını işleyebilirler. Ayrıca daha hızlı ve daha verimlidirler, genel olarak daha iyi performans sağlarlar. Ayrıca, hiçbir fiziksel veya metal-metale temas gerçekleşmez, bu nedenle aşınma ve yıpranma çok azdır. Bu temasın olmaması, bakım için çok az duruş süresi anlamına gelir.
Santrifüj pompalar, baş üstü, yüksek nem çekme ve borulama uygulamaları için ideal yüksek hızlı cihazlardır. Genellikle, hızlarını ve dolayısıyla kapasitelerini talebe göre ayarlamalarına olanak tanıyan bir VSD ile birleştirilirler.
VSD'nin performansı, düzgün çalışmasını sağlayan bazı temel özelliklere bağlıdır. Ana özellikler şunları içerir:
Güç derecesi
Kilovat (kW) cinsinden ölçülen VSD'nin güç derecesi, sürücünün bir elektrik motoruna iletebileceği güç miktarını belirler. Güç derecesi, 1 kW'dan daha az küçük derecelerden birkaç megavata kadar gerçekten büyük güç derecelerine kadar değişebilir. Gerekenden daha düşük bir güç derecesine sahip bir sürücü aşırı ısınabilir. Çok yüksek bir güç derecesi daha fazla yer kaplayabilir ve daha pahalı olabilir.
Voltaj derecesi
Bir sürücünün çalışma voltajı, çalıştığı voltaj seviyesini belirler. Bu voltaj 12 ile 800 volt veya daha yüksek arasında olabilir. Sürücüler için yaygın voltaj dereceleri, 200 ile 600 volt arasında değişen düşük voltajı ve 1.500 volta kadar çıkabilen yüksek voltajı içerir. Düşük voltajlı bir sürücü, standart AC ve DC motorlarla çalışır. Yüksek voltajlı bir sürücü, büyük endüstriyel tesislerde veya güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji için kullanılır.
Kontrol yöntemi
Sürücünün motor hızını ve torkunu kontrol etmek için kullandığı kontrol yönteminin türü de önemli bir özelliktir. Sürücüler, bir elektrik motorunun nasıl çalıştığını kontrol etmek için farklı yöntemlere sahip olabilir. Bunlardan bazıları, skaler kontrol, vektör kontrolü, doğrudan tork kontrolü veya diğerleri. Skaler kontrol, hızı kontrol etmenin basit bir yoludur. Vektör kontrolü, hız ve torkun daha doğru kontrolünü sağlar. Kullanılan motor, hangi kontrol yönteminin en iyi olduğunu belirleyecektir.
İletişim protokolleri
Sürücü, sistemdeki diğer cihazlarla iletişim kurmak için farklı yollar kullanır. Bu yollar iletişim protokolleri olarak bilinir. Sürücüler için yaygın protokoller, Ethernet, fieldbus ve diğerlerini içerir. Ethernet, birçok türde bilgisayarı birbirine bağlayan yüksek hızlı bir ağdır. Fieldbus, farklı makinelerin birbirleriyle iletişim kurması için fabrikalarda kullanılan daha geleneksel bir yoldur. Diğer protokoller, sürücü ile diğer cihazlar arasında veri alışverişini sağlar. Sürücüler, çalıştığı diğer ekipmanlarla iletişim kurmasını sağlamak için birçok farklı yola sahip olabilir.
Değişken hız sürücülerinin olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamanın önemli bir yönü de bakımdır. Uygun bir bakım programı uygulamak, erken önlemede yardımcı olabilir ve duruş sürelerini ve enerji maliyetlerini azaltabilir. Etkili bir program, herhangi bir anormal sorunun daha büyük sorunlara dönüşmeden önce erken tespit edilebilmesi için rutin incelemeleri içermelidir. Muayene programı, gerçek çalışma koşullarına ve üreticinin talimatlarına uygun olmalıdır.
İncelemeler sırasında, sürücü, elektrik bağlantıları dahil olmak üzere gevşek veya aşınmış herhangi bir bileşen açısından kontrol edilmelidir. Soğutma sisteminin düzgün çalıştığından emin olmak için kontrol edilmelidir, böylece ünite aşırı ısınmaz. Herhangi bir kir veya toz birikimi, temizlik sırasında herhangi bir hasar meydana gelmemesi için dikkatlice kontrol edilen prosedürlerle çıkarılmalıdır. Bu, temiz ortamın ünitenin daha iyi çalışmasını sağlaması açısından önemlidir.
Değişken hız sürücülerine (VSD'ler) sahip makineler, birçok sektörde kullanışlıdır. Endüstriyel VSD'ler, çeşitli görevleri gerçekleştiren motorların hızlarını kontrol eder. VSD türleri ve uygulamaları, onları kullanan sektörler kadar çeşitlidir.
Su Arıtma Tesisleri
Sabit basınçlı sistemler, VSD pompaları kullanmaktan faydalanır. Motorun sabit hızının aksine, değişken hız talepleri karşılamak için ayarlanır. Bu, enerji tüketimini %40 oranında azaltır, ekipman ömrünü uzatır ve bakım maliyetlerini düşürür.
HVAC Sistemleri
VSD, bir ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemini oluşturan soğutucuları, fanları, pompaları ve kompresörleri kontrol eder. Değişken frekanslı sürücüler, enerji kullanımını %30 ila %50 oranında azaltırken kesintisiz sıcaklık ve nem kontrolü sağlamak için kullanılır.
Maden İşletmeleri
Bir madenin zorlu koşullarında VSD'ler, havalandırma fanları, malzeme taşıma, pompalar, kırıcılar ve vinçler için kullanılır. Doğru hızda çalışmak, tüm gün boyunca iten, çeken ve ezen ağır madencilik makinelerinin enerji kullanımını azaltarak ekipmanlarda aşınma ve yıpranmayı azaltır.
Gıda Üretimi
VSD sürücüler, hijyene duyarlı gıda operasyonlarında paketleme, pompalanma, taşıma, granülasyon, karıştırma, dilimleme ve püskürtmeyi kontrol eder. Hassas hız ayarı, ürün kalitesini korurken istenen kıvam, şekil, boyut ve verim oranlarına ulaşılmasına yardımcı olur.
Santrifüjleme
Yaşlı hayvanların genişlemiş kan dolaşımına ihtiyacı vardır. Değişken hız santrifüjleme ile yağ, kan serumundan hassas bir şekilde ayrılabilir. Değişken kontrol, belirli proteinler istendiğinde proteinleri karışmamaları için de ayırabilir.
Uygulama gereksinimleri analizi:
Öncelikle, alıcıların sürüş sisteminin uygulama gereksinimlerini incelemeleri gerekir. Uygulamanın yük özellikleri, çalışma modu, kontrol fonksiyonu, soğutma sistemi, kurulum yöntemi ve ortam koşulları gibi faktörleri göz önünde bulundurun.
Güç eşleşmesi:
İnsanlar, VSD'nin gücünün sürüş sisteminin gereksinimleriyle uyumlu olduğunu doğrulamalıdır. Alıcılar, sistemin nominal gücünü, torkunu ve hızını göz önünde bulundurmalı ve VSD'nin bu ihtiyaçları karşılayabildiğinden emin olmalıdır.
Kontrol performansı:
Farklı VSD türlerinin kontrol performansını değerlendirin. Örneğin, uygulama hassas hız kontrolü ve tork kontrolü sağlamasını gerektiriyorsa, servo veya DC kontrol işlevine sahip bir VSD seçmeyi düşünün.
İşlev ve genişletme:
Farklı VSD türlerinin işlevlerini ve genişletme yeteneklerini anlayın. Örneğin, bazı VSD'ler farklı kontrol modları (örneğin, tork kontrolü, hız kontrolü, vb.) ve genişletme ve ağ oluşturma için çoklu iletişim protokolleri sağlayabilir.
Güvenilirlik ve bakım:
VSD'nin güvenilirliğini ve bakımını göz önünde bulundurun. Ürün güvenilirliğini sağlamak için tanınmış bir marka ve iyi bir üne sahip bir üretici seçin. Ayrıca, üretici tarafından sağlanan bakım ve destek hizmetlerini de göz önünde bulundurun.
Ekonomik ve maliyet hususları:
Son olarak, ekonomik ve maliyet yönlerini göz önünde bulundurun. Bütçeyi göz önünde bulundurarak belirli uygulama için en uygun çözümü bulmak için farklı VSD türlerinin fiyatlarını ve performanslarını karşılaştırın.
S: Bir VSD'nin makinelerdeki işlevi nedir? C: VSD'nin işlevi, istenen dönme hızına ulaşmak için motorun sürüş voltajını ve frekansını kontrol etmektir.
S: Farklı VSD türleri nelerdir? C: Ana dört VSD türü şunlardır: LRS veya Sıvı Reostatik Sürücüler: Sıvı reostatik sürücü, motorun hızını kontrol etmek için bir direnç görevi görmek üzere yaklaşık 1.000 galon su kullanır. Sıvı sürücüler yüksek enerjili ancak düşük verimlidir. Sıvı reostatik sürücüler, kademeli olarak modern dijital VSD'ler ile değiştiriliyor. Invertör VSD'ler, motora verilen çalışma frekansını düzenlemek için AC voltajı kullanır. Hız kontrolünün yüksek performanslı bir yöntemi olarak kabul edilir. Invertör türleri, birçok sürücüde kullanılan Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM) tekniğini içerir. Diğer invertör türleri, V/f Kontrolü, manyetik akı bağlantısı ile vektör kontrolü ve doğrudan öz kontrol ve düşük sensörlü veya sensörsüz bir kontrol yöntemidir. Yumuşak Başlatıcı VSD'ler invertörlere benzer ancak AC motorların sınırlı bir şekilde başlatılmasını sağladıkları bakımından farklıdır. Invertörler, bir pompa motoruna verilen frekansı ve voltajı değiştirecektir. Yumuşak başlatıcı yalnızca motora verilen voltajı değiştirecektir. Motor voltajı, motorun yavaşça veya yumuşak bir şekilde başlatılmasını sağlayacak kadar düşürülebilir. Yumuşak başlatıcı tam motor hız kontrolü sağlamaz. Turbo VSD'ler yumuşak başlatıcılardan daha gelişmiştir. Bir motorun başlatılma ve durdurulma sıklığını en aza indirmek için tasarlanmıştır. Bunu, motoru sorunsuz bir şekilde hızlandırarak ve yavaşlatarak ve voltajın tam kontrolünü uygulayarak gerçekleştirirler. VSD invertörü gibi Turbo VSD'ler, açma ve kapama hareketlerinden kaynaklanan aşırı aşınmayı önleyerek motorun ömrünü uzatacaktır.
S: Başka VSD türleri var mı? C: Evet. Değişken hız sürücülerinin diğer türleri arasında elektromanyetik eddy akımı sürücüler, kavrama sürücüler, SCR DC sürücüler, katı hal DC sürücüler ve kayma sürücüler bulunur.